Lena Maria Thüring

1981 born / geboren in Basel, CH
lives and works / lebt und arbeitet in Zurich / Zürich, CH
2007 Diploma, Department of Art & Media, Zurich University of the Arts (ZHdK)/
Diplom, Departement Kunst & Medien, Zürcher Hochschule der Künste (ZHdK), Zürich / Zurich, CH
2014 Master of Arts in Fine Arts, Zurich University of the Arts (ZHdK) /
Master of Arts in Fine Arts, Zürcher Hochschule der Künste (ZHdK),
Zürich / Zurich, CH
Since / Seit 2014 Lecturer, Art Institute, Basel University of the Arts (FHNW) /
Dozentin, Institut Kunst,Hochschule für Gestaltung und Kunst (FHNW), Basel, CH
Since / Seit 2014 Member of the Audiovision and Multimedia committee, BS/ BL /
Mitglied des Fachausschuss Audiovision und Multimedia, BS/BL,
Basel, CH

Solo shows /
Einzelausstellungen

2017 “How to decide what to do with your life”, Screening, Kunstraum Le Foyer, Zürich / Zurich, CH
“Do you remember?”, “Video window”, Screening, Lullin + Ferrari, Zürich / Zurich, CH
2016 “How to decide what to do with your life”, Kunstraum Le Foyer, Zürich / Zurich, CH
“Home of the Brave”, Screening, Corner College, Zürich / Zurich, CH
2015 “Fenster zur Gegenwart – Werke aus der Sammlung – Lena Maria Thüring”,
Kunstmuseum Bern @ PROGR, Bern, CH
“Future Me”, Screening, Museum für Gegenwartskunst, Basel, CH
2014 “Meet the Artist”, Xenix, Zürich / Zurich, CH
2013 “Manorkunstpreis”, Museum für Gegenwartskunst, Basel, CH
2012 “Nachbilder”, Stiftung FFV, Kino Kunstmuseum Bern, Bern, CH
2011 “Kamikaze Style”, Kunsthaus Baselland, Muttenz, CH
2009 “Das Haus”, Centre-d‘Art en l‘Ille, (with / mit Sarah Girard), Geneva / Genf, CH
2008 “Defiant Gardens”, Marks Blond Project, (with / mit Constance Allen), Bern, CH

Group shows /
Gruppenausstellungen

2017 “ExSitu – Samples of lifeforms”, Copenhagen Contemporary, Copenhagen, DNK
“Voyage, voyage”, Kunstmuseum Olten, Olten, CH
2016 “End!angered Species”, Kunstverein Wagenhalle, Stuttgart, CH
“Werk- und Atelierstipendien Stadt Zürich”, Helmhaus, Zurich / Zürich, CH
“New Buenos Aires”, Corner College, Zürich, CH
“Kein schöner Land”, Kunstraum Baden, Baden, CH
“Prix mobilière”, Mobiliar, Bern, CH
“Ernte”, Kunsthaus Baselland, Muttenz, BL, CH
“Art in Action”, Kino ZHdK, Screening, Zürich / Zurich, CH
“Games and fresh air”, Dramatic Theater, Sochumi, Abchasien
“Prix mobilière”, art-genève, Geneva / Genf, CH
2015 “Qu’est qui ce passe”, TSL, St.Hudson, NY, USA
“Videoförmig”, Screening, Neues Kino, Basel, CH
“Lange Nacht der bewegten Bilder”, sic, Raum für Kunst, Luzern, CH
“Swiss Art Awards”, Basel,CH
“Plattform 15”, EWZ, Zürich, CH
2014 “RoundAbout”, akku, Emmen, CH
“Kammerspiel”, Kathedrale, Olten, CH
“Here and Now”, Perla-Mode / Winterhalde, Zürich, Zurich, CH
“Salon distingué”, Museum Langmatt, Baden, CH
“Blackboard / White Page”, Kantonsschule Zürich Nord, Zürich, Zurich, CH
2013 “Making Visible”, Kunsthaus Baselland, Muttenz, CH
“Rencontres Internationales”, Haus der Kulturen, Berlin, D
“It‘s all in the detail”, Kunsthaus Baselland, Muttenz, CH
2012 “Werkschau 12”, Kanton Zürich , Zurich / Zürich, CH
“Rencontres Internationales”, Palais de Tokyo, Paris, FR
“Schlagwörter und Sprachgewalten”, Kunsthaus Baselland, Muttenz, CH
“Manscape”, Galerie C, Neuchâtel, CH
2011 “Shiftfestival”, Schaulager, Basel, CH
“Werk- und Atelierstipendien Stadt Zürich”, Helmhaus, Zurich / Zürich, CH
“Swiss Art Awards”, Kiefer Hablitzel Stiftung, Basel, CH
“Zwischenlager”, Ankäufe der Stadt Zürich, Helmhaus, Zurich / Zürich, CH
“Project Circus”, Video Art Festival, Havanna, CUB
2010 “In Between”, Usego-Areal, Olten, CH
“Das Dorf”, Kunsthaus Langenthal, Bern, CH
“Lust und Laster”, Kunstmuseum Bern, Bern, CH
“Video Dumbo”, Dumbo Arts Center, Brooklyn, NY, USA
“Rencontres Internationales”, Haus der Kulturen der Welt, Berlin, D
“Lumen”, Video Art Festival, Staten Island, NY, USA
“Mein Vergiss nicht”, Dienstgebäude, Zurich / Zürich, CH
“Rencontres Internationales”, Museo Reina Sofia, Madrid, ES
2009 “Regionale 10”, Kunstverein Freiburg, Freiburg, D
“Regionale 10”, Kunsthaus Baselland, Muttenz, CH
“What you see is What you get”, Reto Ganz Kunstraum, Zurich / Zürich, CH
“Werkschau 09”, Kanton Zürich, Zurich / Zürich, CH
“U 30”, Kunstmuseum Thun, Thun, CH
“Swiss Art Awards”, Kiefer Hablitzel Stiftung Basel, CH
“Ernte 08”, Kunstankäufe BL, Basel, CH
“Welt in Sicht II”, Ausstellungsraum Klingental, Basel, CH
2008 “Regionale 9”, Kunsthalle Basel im Ausstellungsraum Klingental, Basel, CH
“Kunstkredit 08”, Kunsthaus Baselland, Muttenz, CH
“Werkschau 08”, Kanton Zürich, Zurich / Zürich, CH
“Lost Paradise”, Zentrum Paul Klee, Bern, CH
“La marque jeune”, Musée d’ethnographie, Neuchâtel, CH
“Adolescence”, Musée de l’Elysée, Lausanne, CH
“Swiss Art Awards”,Basel, CH
“Balls & Brains”, Helmhaus, (with / mit Guadalupe Ruiz), Zurich / Zürich, CH

Awards & Grants /
Preise und Auszeichnungen

2016 Kunst am Bau, Schweizer Botschaft, Seoul, KOR
Grant / Werkbeitrag, Stadt Zürich, CH
Grant / Werkbeitrag, Kunstkredit Basel Stadt, CH
2013 Manor Art Award Basel / Manorkunstpreis Basel, CH
2012 Grant / Werkbeitrag, Kanton Zürich, CH
2011 Grant / Werkbeitrag, Stadt Zürich, CH
Award / Preis Kiefer Hablitzel Stiftung, CH
2010 Artist in Residence / Atelierstipendium, New York, iaab, Basel, CH
2009 BLKB-Art Grant / BLKB-Kunstpreis, CH
Grant / Werkbeitrag, Kanton Zürich, CH
2009 Award / Preis Kiefer Hablitzel Stiftung, CH
2009 Artist in Residence / Atelierstipendium, Paris, Cité internationale
des Arts, Kanton Zürich, CH
2008 Grant / Werkbeitrag, Canton Zurich / Kanton Zürich, CH
2008 Swiss Art Award/ Eidgenössischer Kunstpreis, CH

Collections /
Sammlungen

2015 “Hanjin Palermo”, 2015, Kunstkredit, Basel, CH
“This Land Is Your Land, This Land Is My Land”, 2012, kulturelles.bl, CH
“This Land Is Your Land, This Land Is My Land”, 2012, Artcommission Zurich
/ Kunstkommission Zürich, CH
2014 “Strings”, 2011, FFV, Kunstmuseum Bern, CH
2011 “Gardien de la paix (GPX)”, 2011, “Der grosse Bruder, der Bruder,
die Schwester, die kleine Schwester”, 2009, kulturelles.bl, CH
2009 “Das Haus”, 2008, Artcommission Zurich / Kunstkommission Zürich, CH
2009 “Das Haus”, 2008, kulturelles.bl, CH

Bibliography /
Bibliografie

2013 “Lena Maria Thüring, 2008 – 2013”, Manorkunstpreis Basel,
Museum für Gegenwartskunst Basel, CH
“It‘s all in the detail”, Kunsthaus Baselland, Muttenz, CH
2011 “Swiss Art Awards 2011”, Bundesamt für Kultur,
Kunstbulletin, Bern, CH
2010 “Das Dorf”, Kunsthaus Langenthal, Bern, CH
2010 “Lust und Laster, Die sieben Todsünden von Dürer bis
Nauman”, Kunstmuseum Bern, Bern, CH
2009 “Swiss Art Awards 2009”, Bundesamt für Kultur,
Kunstbulletin, Bern, CH
2009 “Regionale 9”, Kunsthalle Basel, Basel, CH
2008 “Lost in Paradise”, Zentrum Paul Klee, Bern, CH
2008 “Swiss Art Awards 2008”, Bundesamt für Kultur,
Kunstbulletin, Bern, CH
2008 “La marque jeune”, Musée d’ethnographie, Neuchâtel, CH
2007 “Photography, made in Zurich”, (Amberg & Thüring), Schule für
Gestaltung und Kunst Zurich / Verlag Scheidegger & Spiess, Zurich / Zürich, CH
2006 “Heimlich / Unheimlich”, (Amberg & Thüring), Ulrich Pohlmann,
Stefanie Hoch, ex.cat., Fotomuseum München, Munich / München, D

Site build by Michael Müller, Berlin
mynameismichaelmueller@youcantgoogle.me
www.youcantgoogle.me